Flexpertise

Flexpertise is het vermogen van medewerkers om te reageren en anticiperen op een veranderende vraag naar expertise en dat vermogen is hard nodig nu we midden in een flink aantal systemische duurzaamheidstransities zitten.  Want hoe zorg je ervoor dat jouw medewerkers de benodigde kennis en vaardigheden ontwikkelen om succesvol te blijven bij al die veranderingen? 

De energietransitie, de voedsel- of eiwittentransitie, de transitie naar een circulaire economie, maar ook de transitie naar een inclusieve samenleving, vragen allemaal om samenwerking tussen medewerkers van verschillende afdelingen en in de keten. Medewerkers moeten expertise op het gebied van duurzaamheid toevoegen aan de expertise die ze al hebben om hun functie uit te voeren. Alleen dan zullen ze kunnen bijdragen aan de strategische duurzaamheidsdoelen van een organisatie. 

Sterker nog, de expertise die nodig is om succesvol te zijn, verandert onder invloed van nieuwe inzichten, wetgeving, verwachtingen van stakeholders en (technische) oplossingen. Hierdoor is flexpertise essentieel voor het succes van een organisatie en voor het succes van de medewerkers. Hiermee is flexpertise een belangrijk onderdeel van duurzame inzetbaarheid.

 

Flexpertise Strategie Scan

We hebben een scan ontwikkeld waarmee organisaties een plan van aanpak kunnen maken om te zorgen dat hun medewerkers meer gaan bijdragen aan duurzaamheid. Een kleine groep zal al enthousiast aan de slag zijn, maar voor veel medewerkers is het een onderwerp dat ze niet automatisch oppakken. Niet vreemd, want duurzaamheid is een breed en complex onderwerp dat nog niet voldoende aan de orde komt in reguliere opleidingen. Dan moet je opeens andere dingen kunnen, weten en willen. Dingen die eerder geen onderdeel van je functie waren. 

Het aanpassen van je expertise en hiermee aan de slag gaan, is flexpertise. Organisaties kunnen maatregelen nemen om flexpertise te stimuleren. Welke? Daar kom je achter met de Flexpertise Strategie Scan.   

Meer flexpertise in de organisatie is goed voor de duurzame inzetbaarheid, de slagkracht van de organisatie en het versnellen van de interne transitie naar duurzaamheid. 

De Scan bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. Een foto van de huidige situatie
  2. Een medewerkers enquĂȘte
  3. Selectie van wetenschappelijk bewezen maatregelen
  4. Impact meting gedurende de implementatie om bij te kunnen sturen.

 

Jeannette Kruijthof, Programmamanager Duurzaamheid bij Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond over de Flexpertise Strategie Scan:
"En wat een leuk en interessant traject was dat! We hebben op basis van 16 organisatiefactoren op een heel andere manier naar onze organisatie gekeken. We gaan nu interventies inzetten op het gebied van o.a. cultuur, mindset en draagvlak om de duurzaamheidstransitie binnen Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond te versnellen. Bedankt voor jullie intensieve begeleiding."